Posts

Showing posts from July, 2011

KERJA

Image
kerja..kerja ..kerja..aku terlalu obses dgn kerja..bgi aku, kerja adalah perkara yang mendahului sebelm diri sendiri..sesiapa yang pernah bekerja or buat assignment dgn aku mungkin taw yang aku sgt obses dgn kerja..
bile buat kerja mmg xsedar diri sbb hanya pikir kerja jer..once aku dpt satu amanat, aku akan pegang n jaga amanat tu smpai habis tugasan..same goes to something happen right now...BOLA STREET SOCCER hilang n besi kanopi patah..xdpat tidow lena aku teringat mende2 mcm ni..tapi, ni ujian..nk uji aku ni bleh sabar n struggle to keep it on work or tidak jer..bila aku bekerja perkara yang paling aku pantang :
1. xserius...maen2 xpe, tapi kerja jalan
2. lepas tangan..if rasa xboleh buat, share it together..jgn diam
3. tipu..klaw diri xbleh buat, ckap xbleh..klaw boleh, juz buat tanpa disuruh
4. xsabar..mmg semua orang akan hilng sabr if tibe2 kpla penuh dgn masalh..tapi, cuba pikir balik prsaan orang lain..(pesanan ni sentiasa aku praktik even susah)
5. curi tulang...pantang to…

FB CHAT

INGIN TUKARKAN CHATBOX BARU ANDA KEPADA YANG LAMA???
IKUT FLOW DIBAWAH...


1.bukak google chrome(yang tak ade sila downdload n install)


2.on9 fb anda


3.klik link inihttp://userscripts.org/scripts​/show/107159


4.di sebelah kanan atas,klik install


5.sesudah itu,log out fb anda dan log in semula

TETAPAN IMAN

penat sgt2....alhamdulillah aku mmpu lakukan semua keje pesta konvo ni even bahu aku dh terseliuh n lutut lebam..xpe..kesakitan membuat kerja adlaah penambh kepada kemnisan kejayaan...urat mcm jntan...lantak p lah..xkisah...ape yg aku suke buat, aku buat..even..hari ni aku nangis..bahu terseliuh..sakit doe..mcm bleh angkat kwn aku namely Wan Segar tu..huhu..(mulut jahat Nad ni!!!)
nk bergambar pon xsempat..bukan xsempat sbnarnye..juz rse mnde tu xpenting jer...
huhu..suke dgn moto aku untk pesta konvo ni.
"BUAT SEHABIS BAIK"
mcm moto Pengakap plak...
aku nk ingtkan pada diri aku untuk tetap bersabar even aku taw pagi tadi aku dh mulut cabul, marh2 kat satu unit pelaksanaan sbb kelemahan kudrat ku untk angkat barang.maybe not my false at all.  <3 <3<3


‎.... software IMAN 2011....
♥ DELETE semua FILE kebencian...
♥ INSTALL anti-virus egonisme...
♥ RESTART kehidupanmu dgn kasih...
♥ REFRESH keperibadianmu...
♥ DOWNLOAD kesabaran...
♥ UPLOAD tingkahlaku yg benar...
♥ Jgn meng-'U…

virus FB....

Image
assalamualaikum...bende2 kat bawah ni sya ambik from my ex schoolmate kat maktab dlu..nama die shukri zakaria..power komputer ni..bleh bkk syarikat sndri kot..huhu..(ntah die ingt aku pon xtaw)..tapi maybe semua ni penting..sape xsayang laptop.Tutorial Cara Membuang Virus Facebook Chat Assalamualaikum dan salam sejahtera!


Selamat berhujung minggu shuzack ucapkan kepada pembaca setia blog ini. 
Maaf dah lama blog ni bersawang akibat tiada post baru. Ini kerana shuzack
 sibuk dengan aktiviti-aktiviti dirumah dan juga kelab motosikal yang shuzack join. Sekarang ni shuzack dah habis cuti dan kini berada di UniKL MIMET, Perak 
dimana shuzack belajar mengambil jurusan Naval Architect & Shipbuilding.


Okay, cukup dengan sedikit cerita dari shuzack, hari ini shuzack ingin mengajar bagaimana untuk menghapuskan virus 'hi. how are you?' yang tersebar sejak
 akhir-akhir ini melalui Facebook Chat. Bercerita tentang virus ini, shuzack
 pernah hampir terkena ketika shuzack 'on' chat pada …

PEREMPUAN....

✿ Perempuan yang tak cantik, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgai manis.

✿ Perempuan yang tak kaya, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgai seorang yg redha.

✿ Perempuan yang keturunan tak berdarjat, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgai seorang yg rendah diri.

✿ Perempuan yang tak pandai, tapi kerana agama, kau akan nampak dia sbgai seorang ibu mithali.





YOUTUBE LINK...
WANITA HIASAN DUNIA

perjalanan hidup

Image
terlalu banyak dosa yang dibuat tanpa disedari..same sperti hari biasa, mesti sebelum tidow atau pun terjaga dari tdor, aku terpikir, terlalu banyak tidak sempurna dan salah dalam diri aku..time pesta konvo ni, mungkin sesiapa yang bekerja n cooperate dgn aku, mintak maaf sangat2 sbb aku sgt pentingkan kesempurnaan. mungkin pernah termarah PP sendiri.tapi nk buat mcm mana, diri aku terlalu memntingkan kesempurnaan dalam melakukan kerja.even aku taw, mnusia sering melakukan kesalahn.tapi, Allah dh bagi banyak petunjuk kat mnusia untuk mlkukan yang terbaik..so, xsalah kan untuk aku melakukan yang terbaik..mungkin sesiapa yang xpernah kenal aku sebelum ni mesti cakap..ISH..NAD NI, KECOH..MACAM DIE PLAK KETUA..SURUH TU..SURUH NI..(reka ayat sendiri)..semua tu mungkin..tapi, cuma niat di hati aku, aku nak semua orang belajar..ape guna masuk pesta konvo ni..dberi title SEKRETARIAT KONVOKESYEN..UNIT TEKNIKAL DAN PERSIAPAN TEMPAT..tapi, ilmu dan xperince yg dpt hnya sperti perjlnn hdup biasa.…

UBAT HATI...BUAH HATI..

Image
Lamanya xpost ape2 kt blog ni..setelah buat blog baru ni...malas plak nk on9 untuk blog ni..tapi, smpai 1 masa rse rndu dgn blog ni..buzy nyer..tdow pon xckup...berkhidmat untuk negara..huhu. my hectic lifestyle....mmg pent hndle program besar2 ni..hari2 duk marah2, sumpah sini seranah sana...kotor nye hati ni kan??? bila pikir, kite ni marh2 sini sne, kite guna nafsu ker hati ker otak tu??? klaw sy nk ckp kite gna hati leh x??? sbb..hti yg mggerakkn id kite..pastu mgawal ego kite...then, kawal superego..so...yg mggerakkn diri n peragai kite adlah hati..so...jaga lh hati..jganlah sellu mkn hati..so..sy nk share lh pasal hati ni..bukan buah hati yer..buah hati tu hal no 33 (sbb suke ni tu..huhu..suke hti jer..) hati kite msti ikhlas bile wat keje.bru kerja bleh bkerja dgn kite..


Ada 5 perkara yang boleh kita lakukan untuk nak bersihkan or nak ubatkan hati
1) baca Al-quran berserta dengan maknanya sekali


2) dirikan solat malam seperti solat tahajjud, taubat, hajat dan sebagainya


3) berzikirlah s…

MUHASABAH CINTA

♥ Aku mencintai orang² soleh, meskipun aku BUKAN sebahagian dari mereka..

♥ Aku sangat benci orang² yang bermaksiat, meskipun tanpa sedar, aku SEBAHAGIAN dari mereka..

> muhasabah bersama <

Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?

Image
LIHAT : TONTON DI YOUTUBE
Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki? Jawapan Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut. Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku." "Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut. Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon. Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram. Bagaimana dengan kebiasaan orang Melay…

rumah ku syurga ku

__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡͌l̡̡̡̡._..
rumahku syurgaku,,,
nk blik rumah waaa~~~

BULAN SYAABAN

Image
kelebihan selawat dalam bulan syaban
Semoga kita akan tergolong bersama orang yang mendapat keampunan dan rahmat Allah SWT. Oleh itu rajin rajinlah berselawat pada bulan Syaaban yang mulia ini keranabulan Syaaban ini adalah bulan junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Sekiranya sejuta titik air yang gugur dari tubuh malaikat tadi maka terciptalah sejuta malaikat yang memohon keampunan orang yang berselawat. Dari setiap titik air dari tubuh malaikat tadi akan tercipta satu mailaikatlain yang mana setiap satu malaikat yang tercipta akan memohon dari AllahSWT akan keampunan dosa orang yang berselawat ke atas Nabi Muhammad SAWpada bulan Syaaban sampai hari Qiamat. Maka akan berguguranlah berjuta juta titik airdari tubuh malaikat tersebut.Sekiranya seratus kali umat islam berselawat maka seratus kalilah malaikat tadi akan turun dan naik kembali sambil mengibaskan sayap dan bulu pada tubuhnya. Sayapnya di sebelah kanan sejauh mata memandang dan di sebelah kirisejauh mata memandang.Setiap kal…

ikatan..

Image
ikatan adalah kemahiran yang terpenting dalam organisasi pengakap...
awal2, memang aku kosong jer tentang ikatan ni..tapi, lepas banyak kali join pengakap, percent tahu tu adalah bertambah 50sen..huhu..
ikatan ni memang susah if xselalu practise..kadang2 kat tali suar track pon aku try wat iktan..sampai terbelit2 tali suar aku tu..yang sellu kite buat tu lh yg kita akn ingat..betul x???
kdang2 ade kawan aku perlekeh, watpe bljar tali temali ni...ikat je lah...erm..lantak p lah diorang..so..aku letak lah sikit pasal ikatan ni, supaya aku pon boleh ingat2kan diri aku yg selalu lupe ni.
belajar melalui video ni lagi best n senang dari duk tgk powerpoint..belajar melalui pengajaran amali..huhu

1. ikatan lencana keahlian pengakap Malaysia
TEKAN KAT SINI....UNTUK BELAJAR


2.Simpulan & Ikatan Skim Pengakap Remaja
LENCANA KEMAHIRAN
  - Simpul Tapak Kucing (BELAJAR)   - Simpul Raga (BELAJAR)   - Simpul Serban (BELAJAR)   - Simpul Buaian (BELAJAR)   - Lilit Berkas Tingkat (BELAJAR)   - Genggam Monyet …

Lagu2 Pengakap....

setiap kali cmping..ape yg paling aku tunggu ialh Malam Pengakap..
pernah sekali tu, jurulatih cakp..camping kali ni xpyh buat malam pengakap.. xbest lah mcm tu..ramai lh p pujuk ni..last2..jurulatih cakap, menu makn malam ni adalah ikan kering.. ape lagi...kawan aku..Pete a.k.a hafiz (tidow mati) p cri ikan kering...aku p lah masak ikan kering feveret jurulatih aku tu...letak cili api banyak2..bior berasap telinga...lastly, aku sakan menari n berjoget malam tu.. tq 4 en. fadzil selaku jurulatih yg banyak bagi sokongan n tunjk ajar kt aku..tunjuk ajarku sifu..huhu aku sayang gile kat pengakap ni..sayaang kat kelana2 ni..sue, pika, pete, nuar, amard, kak ina d lain2 lah...
KALAU RASA GEMBIRA
Kalau rasa gembira, tepuk tangan, Kalau rasa gembira, tepuk tangan, Kalau rasa gembira begini la caranya, Kalau rasa gembira, tepuk tangan.
Petik jari, Cubit peha, Hentak kaki, Kata horey, Buat semua
DISINI DISANA
Di sini senang, Di sana senang, Di mana-mana hatiku senang, Di sini senang, Di sana senang, Di man…