ikatan..

ikatan adalah kemahiran yang terpenting dalam organisasi pengakap...
awal2, memang aku kosong jer tentang ikatan ni..tapi, lepas banyak kali join pengakap, percent tahu tu adalah bertambah 50sen..huhu..
ikatan ni memang susah if xselalu practise..kadang2 kat tali suar track pon aku try wat iktan..sampai terbelit2 tali suar aku tu..yang sellu kite buat tu lh yg kita akn ingat..betul x???
kdang2 ade kawan aku perlekeh, watpe bljar tali temali ni...ikat je lah...erm..lantak p lah diorang..so..aku letak lah sikit pasal ikatan ni, supaya aku pon boleh ingat2kan diri aku yg selalu lupe ni.
belajar melalui video ni lagi best n senang dari duk tgk powerpoint..belajar melalui pengajaran amali..huhu

1. ikatan lencana keahlian pengakap Malaysia
TEKAN KAT SINI....UNTUK BELAJAR


2.Simpulan & Ikatan Skim Pengakap Remaja
    LENCANA KEMAHIRAN 
  - Simpul Tapak Kucing (BELAJAR)
  - Simpul Raga (BELAJAR)
  - Simpul Serban (BELAJAR)
  - Simpul Buaian (BELAJAR)
  - Lilit Berkas Tingkat (BELAJAR)
  - Genggam Monyet (BELAJAR)
  - Sambat Pendek (BELAJAR)
  - Ikat Seraya Jepun (BELAJAR)
  - Ikat Serong Filipina (BELAJAR)
  - Takal Tali

3. basic..semua pengakap kena taw..xlulus, memang hampeh(same goes to me..haha)
- BUKU SILA
- SIMPUL BELIT / LILIT DUA SIMPUL
- IKATAN TAUT LINE
- LILIT BALAK
- SIMPUL MANUK
- IKATAN TINDIH KASIH
- BUNGA GETI



Comments

Popular posts from this blog

Skim Pengakap Muda

BUKU LOG PENGAKAP KELANA