Posts

Showing posts from October, 2011

~pemilik CINTAKU~

Image
SAYA TAHU SAYA TAK CANTIK






Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..


PEMILIK CINTAKU,,,
mungkin DIA..mungkin KAMU...
mungkin TIADA..

percintaan VS perkahwinan

Sudikah kau terus menjadi IMAM di setiap SOLATKU...? 

Nikmatilah Percintaan itu dgn caranya yg terindah
~PERKAHWINAN~

Satu ketika kau bertanya..
.......................
sudikah kau menjadi Makmum
disetiap solatku..
agar solatku lebih bermakna
dan terjaga hendaknya..
........................
sudikah kau menjadi Penjaga
diri dan maruahku
agar hidupku lebih tenang dan bahagia
.........................
sudikah kau menjadi Pendidik
hati dan jiwaku
agar rohaniku terisi hikmahNya
dan akhlakku terjaga hendaknya
..........................
sudikah kau menjadi Pemerhati
setiap gerak dan langkahku
agar aku tahu mana salah dan buruk lakuku
............................
sudikah kau menjadi Peneman
di kala suka dan duka ku
agar satu hari, jika ujian itu dtg
air mataku ada yg menghapuskan..
............................
sudikah kau menjadi Pembela
diriku dan agamaku
agar aku terus berada di atas jln yg benar
.............................


sudikah kau menjadi Penggerak
semangatku..
agar bila aku kelesuan
kau mampu memberi bantuan
walau han…

-CiNtA Si LElakI-

BILA LELAKI BETUL2 SERIUS DALAM PERCINTAAN….
Kecantikan kamu diketepikan…keikhlasan kamu diutamakan...Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.si dia akan sentiasa menghantar sms..wlpan diblas..ini tnda si dia sentiasa memikirkan kamu… Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya.. Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.Sentiasa menghiburkan hati kamu dikala gundah...Sentiasa bersungguh melakukan sesuatu untuk kamu...Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel  Sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati.Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fikirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubung…

mana MAK?????

Image
MANA MAK ..... " Before baca, sila sediakan Tisu"

Mana Mak?' 

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju bar…

-solat selepas haid- BEWARE

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..
Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan …

TeMAn

Image
Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung. Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga . Kenapa  Kerana CINTA itu buta . Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga . Kenapa  Kerana KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA ! Di dalam telaga CINTA hilang . Kenapa  Kerana CINTA itu halus , mudah hilang kalau tak dijaga , sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap . Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu . Kenapa  Kerana KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia kan  so , hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI . Walau kita punya couple , teman still paling SETIA

PERCAYA

Image
kepercayaan seseorang tu depend pada pengalaman..terlalu banyak bende yg mengcengkam hati aku semenjak  aku memgang jawatn dlm kelab..latest...nma aku mnjdi bualan..aku dh give up..GIVE UP..
aku xmintak penghormatan..aku xmintak pujian..cuma aku mintak untuk menghormati sesama sendiri..apa jua
jawatan apa jua nama pon, kita tetap sama..aku terlalu lemah untk mnjwab persoalan kepercayaan..
sehingga kn, apa jua yg aku buat, tidak kena di mta org len..
tangisan yg tidak berguna ini hnya mmpu utk melunaskn ksedehan aku..aku berpengakap sbb aku minat..
bukan untuk mencari publisiti..buat org marah..
aku XSUKE DIA..
aku XKAN HORMAT DIA..
aku XKAN PANDANG DIE SBGAI PEMIMPIN..
aku DOA kan yg terbaik untk dia..
aku HARAP dia sedar siapa diri dia di dunia ini...
aku POHON dia sedar siapa diri dia jika tanpa jawatan
aku xmarah die..aku xbnci die..
cuma..kenapa die menuduh aku sebegitu rupa..
sesiapa yg faham aku...aku admit..aku lemah..xsperti yg korang ckap...AKU HARDCORE..
hardcore luaran, bukn dala…
•❤•بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •❤•






❤¸.•✿´¯Kadang-kadang, dalam menjaga hati org yang kita sayang..
► kita sanggup diam dan mengalah
❤¸.•✿´¯Kadang-kadang, dalam menjaga hati org yang kita sayang..
► kita sanggup sakit dan berserah











KEranA Dia~~~>

•❤•بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •❤•   Sabar itu Indah...... ''(✿ ◠ ‿ ◠ )*....

 Kerana facebook : Couple Boleh Gaduh Sebab Cemburu  Kerana facebook : Pasangan Couple Boleh Berpisah
 Kerana facebook : Hidup Boleh Diperbodohkan
 Kerana facebook : Kawan Lupa Kawan
 Kerana facebook : Kita Boleh Perbodohkan Orang & kwn
 Kerana facebook : Kita Menipu Diri Sendiri
 Kerana facebook : Kita Tertipu
 Kerana facebook : Kita boleyh Meninggalkan Solat 5 Waktu
 Kerana facebook : Wujudnya Adik-Beradik Angkat
 Kerana facebook : Kita Tak Tidur & Tak Makan
 Kerana facebook : diri jadi HOTSTUFF


semua kerana DIA...tetapi...YANG PUNCANYA ADALAH KITA....

<<<sumber : bilik ku syurga ku>>>




***__TERIMA KASIH__***

Berterima kasihlah pada orang yang telah.. 

☑ MELUKAI HATI mu kerana dia telah membuat HATIMU KUAT.. 

☑ MEMBOHONGI mu kerana dia membuat HIDUP mu semakin BIJAKSANA... 

☑ MEMBENCI mu kerana dia yang MENGASAH KETEGARAN mu.. 

☑ Dan MENYAYANGI mu kerana itulah ANUGERAH TERINDAH dalam hidupmu...




Berterima kasihlah pada yang menegur, kerana mereka mungkin kita di syurga.

Berterima kasihlah pada yang menyokong, kerana mereka kita punya sumber kekuatan.

Berterima kasihlah pada yang memberi, kerana mereka kita menjadi seperti sekarang.

Berterima kasihlah pada yang berjasa, kerana mereka kita merasa sebuah kehidupan.

Berterima kasihlah pada Allah, kerana setiap ujian yang datang menjadikan kita lebih baik dari sebelumnya