dilemma guru praktikal

sudah lama xupdate blog..banyak benda yang kena buat...blog bukan perkara utama masa itu..
MINGGU 1 di SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN KUALA SELANGOR

> hari isnin : balik kol2.10 petang..
pagi2, ada perhimpunan..lame nye...dh r ngatok..lapor..kebetulan, time tu perhimpunan kokurikulum..banyak plak penyampaian hadiah..maka, menahan kelopak mata dari berpelukan dengan pasangan nye...tertutup jatuh, maka....kepala tersenguk.
1st day kena relief 3 masa..mak ai...memang kelam kabut nk pikir ape bende yg aku nak buat time dalam kelas tu nanti..nk dibior, bising..melarat nanti....ok..mase relief yg pertama...
budak form1..sesangat ler bising..so..aku maen game dgn diorang..bese lah..dh nama nya game..memang bsing r kelas..mase relief yg kedua n ketiga pon same...aku dh out of focus dh...maen game jgk..perut dh berbunyi.hati xtenteram..otak dh panas...hati pon gelegak..so..kerja aku nk marah org..budak ni bising..so, aku kena jerit ( memang sore kena jerit pon...dh mmg slow sebenarnye)..maen game jgak..
dah dapat tempat duduk...dekat dgn cikgu lelaki..so, perangai parkinson aku start dh..dekat jer ngn lelaki xkenal, hbeh ler..berdebor gugup bagai..seperti dirancang, aku n sue, adalah rockers..naek motor yamaha...pepepepepeppppeeeeeeeeexxxxx..motor ni bunyi nye kuat kot..femes kami kat skolah pasal motor ni..tenkiu ler...oo..yamaha sports II



>hari selasa : balik kol 5 petang
ada mesyuarat plak kol2.30 tu..what to do..i'm follow..
pagi tu kerja aku relief kelas...aku guna strategi baru..jgn buat game..student bising...so, buat latihan..ugut diorang..aku cakap, sape xhntar, xleh balik..baru ler diorang ni senyap..kalo x, mcm mcm2 student aku ni punyer prngai..meeting, pasal rumah sukan..esok ada sukan tara..mcm bese, sume guru kena bertugas..dh nama CIKGU NADZIRAH...so, bertapa r kat padang tu..jaga markah lontar peluru..sukan tara ni xmeriah...bese r..skolah baru..petang tu, cikgu mazita ( guru cemerlang..aku kagum dgn die..bersemangat), suh kami ni guru praktikal, tolong dlm practise dikir puteri sempena hari puteri islam kuala selangor..ada pertndgan katanya hari sabtu ni..mak ai...hujung mnggu ni...baru nk berlatih...kesian kat cikgu n budak2..nk buat mjlis, habaq awal2...ish2..so, start dari hari ini, kami akan tggu budak2 ni n tolong diorang berlatih..maka..kerja kami bermula kuar dari umah..kol7...blik kol5..kurus ler aku..TAPI..aku suke..belajar benda baru..tambah ilmu, luas pengalaman, bentang kesenangan..kelak, cemerlang!! yaho..dah dapat jadual..matematik form 2, 2 kelas...kelas 1st n kelas last..i like..maka, kerja aku sebelum start kelas aku akan berkhutbah a.k.a berleter a.k.a motivasi...muke dh r ketat, muke tahan lapor..alhamdulillah, aku boleh handle budak2 nakal ni dgn baek..xperlu nak manja kan sangat..xperlu nak marah2 sangat...kunci nya hanya satu...POSITIF KAN PELAJAR....puji mereka..layan mereka..tapi jangan lebih2..ok..rockers SMK KUSEL balik dari sekolah dengan motor kapcai nye..tenkiu ler..

>hari rabu..: balik kol 5 petang
mcm bese..adapt dengan suasana sekolah..ajar budak2 dikir puteri..dlm masa yg sma, kenal pelajar..
pagi tu, perut aku dh r lapar..1st kelas ERT..sume perempuan..ada sikit jer budak nye..senang sket aku nk handle..mcm bese, aku memg muke relief kelas...xperlu nk cite perangai student aku (mcm yg sahabat ku yg praktikal kat SMKST, hari2 duk cite perangai budak skolah die jahat)...aku xkan cakap, student aku jahat..bak kata sue...macam setan..Allah...tapi, pendekatan hanya satu..POSITIFKAN PELAJAR...aku puji tulisan pelajar,,,even kalo mak bapak diorang tengok, mata boleh juling...bruk tulisan nye..tapi, kite positif, pelajar nk belajar..cuma tiada motivasi ke arah itu..so..tugas guru bukan saja mengajar,.tapi mendidik..didik pelajar jadi manusia..yang berguna..so..diorang xde r menyesal kemudian hari...INSYAALAH..

>hari khamis..ok..aku ada kelas relief n kelas aku sendiri..kelas matematik utk kelas 2K1 n 2K3...bese r..budak2 kelas depan, bijak sket jer..tapi kerek hye lebih..mcm diorang dh besar..no problem..cikgu boleh layan kamu mcm org dewasa kalo kamu fikir kamu ni dewasa sangat..ok..dh settle kelas 2K1..next, kelas 2K3..cikgu Saiah cakap, budak kelas ni degil..nakal...hati2 n byk bersabar dengan pelajar kelas 2K3 ni..aki masuk kelas kol12.30..aku tengok ade beberapa ketul jer perempuan..maka, aku tunggu pelajar laen..pelajar ni dari padang, kelas PJK..mak ai..yg masuk kelas nye sebijik demi sebijik..seketul demi seketul..hangin2..kol12.55 baru penuh kelas..25 minit aku tunggu mcm mangkuk manggi yg dh hbes makan, xbasuh lagi,..dh kering..dh busuk dh pn ( terlebih plak bidalan aku )..maka..start lh khutbah aku sempena malam jumaat utk malam itu..berleter lh aku..terdiam diorang..aku ugut..lpas ni, sape yg lmbat, 12.50..aku akn bagi 50 soalan free free kt diorang..next, buat lagi..100...markh penalti khas dari ku utk mu..masuk ler kamu ke dlm bilik disiplin..ada aku kesah...sape suh buat aku mcm tunggul batu..maka, terdiam lh kelas tu..sekejap..pastu, kecik hitam kat depan tu, start dh bising..org len diam jer..maybe dia xfaham khutbah bahasa melayu aku tu..maka, bermula lah motivasi aku..

" AWAK SEMUA NI PANDAI SEBENARNYE..CUMA MALAS "
" AWAK SEMUA NI BIJAK PANDAI RAJIN SEBENARNYA..CUMA SAJA BUAT BODOH "

maka..terdiam lah mereka..lantas tangan pelajar yang xpegang pen pensel pon, mula laju buat latihan yang aku buat..terdiam lah kelas tu sampai balik..

ok..kagum dengan diri sendiri..pelajar sedar..maybe time tu jer..next time buat lagi..khutbah akan berjalan mcm bese...sabar ye cikgu..

>hari jumaat..balik kol5..
mcm bese, kelas berdikir ku..naik turun bangunan keje aku..g kelas, g bilik guru, g bilik muzik utk dikir puteri..kurus ler..pagi tu ada bacaan yassin n ceramah Israk Mikraj..ok..aku handle kuiz..yehyeh..1st time handle kuiz neh yg bdk2 skolh punyer..tenki sbb bg kepercayaan..bdk2 ni kenal aku, maka buat muke femes r aku sat time handle kuiz tu..berebut jawab soalan..SHUHHHHHH..CIKGU CAKAP DIAM, AWK KENA DIAM..diam semuanya..tunggu aku jeling n tunjuk penumbuk dulu, baru diam..
maaf, cikgu memang begini..suke tunjuk penumbuk..mcm hebat sangat jer..anyway..terima kasih..majlis lancar..

>hari sabtu..balik kol2.30 petang
hari yg ditunggu2..hari puteri,,aku plak yg berdebar..
dapat no.3 kot dikir puteri SMK KUSEL..yeler..ada 3 pnyertaan jer..maka, yg last r maksudnye..
no.1 utk tilawah alqura..no.2 dekorasi kek..no.3 utk pidato..tahniah pelajar smua..
yeyeh..aku plak bersemangat..
utk hari sabtu..tu jer yg aku buat..







xperlu nak cerita pasal kenakalan pelajar ku..kerana buat aku tergelak dan tersenyum memikirkan kerenah mereka...tetapi..nakal2 pn , cikgu tetap sayang pelajar cikgu..seminggu kenal, awak semua baek n sentiasa tegur n beri salam kat cikgu..

SEKERAS2 MANA PON BERAS, AKAN LEMBIK KALAU DILETAK DI DALAM AIR..BIARKAN AIR SEJUK, MUNGKIN LAMA UNTUK BERAS MENJADI LEMBIK..TETAPI, KELAK BOLEH MAKAN JUA...MANIS AWAL, TAK MERASA..PERIT DULU, BARU TERASA..

ok..cikgu penat..wassalam..:P

Comments

Popular posts from this blog

Skim Pengakap Muda

BUKU LOG PENGAKAP KELANA