Cara untuk edit pixel gambar guna Picasa

Alhamdulillah...
ingin berkongsi mengenai kegunaan Picasa 
ilmu ini dari rakan saya yang selalu membantu dari dulu sampai sekarang
dan seterusnya saya ajar rakan-rakan sy yang lain..

GAMBAR DENGAN IMAGE PIXEL 1320 @ 720 @ dll ( untuk banyak gambar )

1. Buat satu folder yang ada gambar yang hendak dikecilkan pixel nya ( Contoh : Gambar Sijil ) dan save kat Desktop ( senang nak cari )
2. Buat satu folder dekat Desktop, sebagai folder yang akan diletakkan gambar-gambar yang sudah siap dikecilkan pixel nya. ( Contoh : Sijil Zaki )...ingat nama folder ni...
3. Buka Picasa, di sebelah kiri, cari folder Gambar Sijil..TEKAN..akan keluar gambar-gambar dalam folder tersebut
* Kawan saya ada masalah untuk mencari folder gambar tersebut..maka..cara lain nya..
a. tekan satu gambar dalam folder Gambar Sijil
b. Right Click...Open With..Picasa Photo Viewer
c. keluar gambar sebijik kan...kat bawah gambar tu ada perkataan EDIT IN PICASA..tekan..
d. Lepas tu..ada Layout untuk edit kan...Pangkah / Tutup / X / Keluar dari layout tu.
e. lepas dah tutup layout tu, akan ada Picasa keluar...dengan folder-folder..
SELESAI....SEPERTI LANGKAH 3
4. Control A ( untuk select semua gambar bagi folder Gambar Sijil...
* Kalau tidak berjaya..tekan 1 gambar dalam folder tersebut..kemudian..baru tekan Control + A
5. Tekan FILE ( sila bawa anak panah anda di sebelah kiri Layout Picasa )
6. Tekan EXPORT PICTURE TO FOLDER
7. Keluar Layout....
contoh sahaja ( GAMBAR SUE > SIJIL ZAKI )

Export Location : BROWSE > cari folder Sijil Zaki > tekan
Image Size : RESIZE TO > kawal pixel line tu..yang paling rendah 320 pixel
Image Quality : Pilih..MINIMUM..yang lain pon boleh
7. Last..tekan EXPORT
8.siap...tekan folder yang keluar..dan lihat gambar yang dah disiapkan gambar dengan pixel yang kecil

mungkin sesiapa yang baca cakap rumit
tak salah belajar sesuatu yang baru
ilmu ada di mana sahaja
yang penting kita mencari nya

Comments

Popular posts from this blog

Skim Pengakap Muda

BUKU LOG PENGAKAP KELANA