Posts

Showing posts from March, 2013

Jurassic Park

Image
Everyone says teaching is so easy, just like walking in the park.
But only teachers know that the park is Jurassic Park with variety of Dinosaurs !

My students like Dinosaurs...
Because they are so hungry to play around..
Because they cannot seat properly and keep silence.

But,
I miss my Jurassic Park
I miss my Dinosaurs 
_fullstop_


CGPA atau PENGALAMAN atau KEMAHIRAN yang penting ??

Image
bila dah hampir ke arah penghabisan zaman belajar untuk ijazah ni..
macam-macam isu timbul

CGPA yang LEBIH PENTING untuk kerja
KEMAHIRAN yang LEBIH PENTING untuk kerja
PENGALAMAN yang LEBIH PENTING untuk kerja








kredit to Sembang Melayu.com sebab buat ramai terfikir pasal isu ni..


kredit to my fren, Sue sebab itu adalah kata-kata dari seorang lecturer yang sangat mementingkan ilmu dan praktikal serta amali dalam hidup berbanding percapaian akademik semata-mata

teringat akan banyak peristiwa
1. seorang rakan yang mempunyai JAWATAN yang agak tinggi dalam sesebuah PERSATUAN/ORGANISASI yang mempunyai CGPA yang 1st class punyer...tak tahu nak arrange majlis..tak tahu nak buat kertas kerja..tak tahu nak cari sumber pinjaman barang ..
jawatan tinggi, tak tahu pasal kertas kerja ??? opss....macam mana boleh dapat jawatan tu ??

2. seorang rakan yang sudah bergelar GURU yang dulu duk lekeh dengan tugas yang diberikan..hanya pandai mengarah orang bawahan dan rakan-rakan..tanya pasal kertas kerja..tan…

Entri Penuh Semangat

Entri penuh semangat... Semangat ape pon aku tak tahu... Kelu + Batu + Hiba + Malas + Sedih Apa yang dibangkitkan dulu kian pudar Apa yang dicanang hebat dulu kian hilang Apa yang dibanggakan dulu kian punah Aku sayang ITU kerana melibatkan satu pengorbanan Aku bangga dengan ITU sebab melibatkan satu ikatan Aku pertahankan ITU atas dasar satu tanggungjawab
Jika dulu.. Aku bersama rakan-rakanku JAGA kehebatan ITU selalu Aku bersama rakan-rakanku TINGKATKAN prestasi ITU dengan langkah baru Aku bersama rakan-rakanku AKTIFKAN masa-masa ITU dengan pelbagai inisiatif bersama
Tapi kini.. Aku bersama rakan-rakanku BIMBANG akan kehebatan ITU selalu Aku bersama rakan-rakanku LIHAT prestasi ITU makin suram Aku bersama rakan-rakanku HABISKAN masa-masa ITU dengan memikirkan inisiatif baru
Dengan harapan.. Cinta aku pada ITU akan diteruskan oleh pelapis yang baru Kasih aku pada ITU akan dibangkitkan oleh peminat yang ikhlas
Wahai sahabat yang bersatu dibawah ITU, Kenapa gadaikan tugas mu kerana kem…

CNBLUE vs CYBER-SHOT

Image
CNBLUE ???
CYBER-SHOT ???
sebenarnya tiada kaitan dengan CNBLUE pon..
aku pon xkenal sape CNBLUE ni..juz taw ni K-POP...
Mira yang sangat2 gila K-POP..aku pon tak taw ape perasaan fanatik kat K-POP ni..
mungkin same dengan fanatik + lunatic nye aku kat pengakap...


i love this fon.. pasai apa LOVE sangat tu.. sebab 1. guna duit sendiri beli henpon ni 2. warna purple 3. banyak kenangan dengan si dia..
Yang purple tu aku punyer Yang lagi satu... Warna ape ye tu ( agak buta warna aku ni.. ) Amirah Nadia yang punyer Dia nak tunjuk yang dia guna henpon low standard tak macam orang lain Sebab keypad dah 2 yang tercabut.. Nahhhhhh!!!! Aku kuarkan yang aku punyer... 7 keypad yang tercabut Gelak besar die..
Tu jer nak cite.. Kisah aku dan Mira Sony Ericson yang keypadless...
_tetap bersyukur dengan apa yang ada_ _even ada hp baru pon, yang ini aku takkan buang_


Kisah Pemandu Teksi

Image
satu ketika selepas penat pusing dalam pekan tanpa arah tujuan yang pasti..
nak g Bank..tapi bank tutup ---> server down...harap maaf
pergi bayar P1...SETTLE..
naik teksi..uncle yang agak pendiam pada awal nya..
then..i see something..
malas nk edit..kurang cntik plak gambar nya
Yang pasti bukan kualiti gambar yang aku nak tunjuk.. HARAP BERSOPAN..JANGAN MELAKUKAN PERKARA SUMBANG DI DALAM TEKSI..
* sentap...coz uncle tu bukan orang Islam..juz think positive.    kita ni kan hidup tanpa kira apa Agama pon..masing-masing ada tahap sosial mengikut panduan agama  * berfikir...apa yang menyebabkan uncle tu tampal plaster note tu kat seat supaya penumpang belakang dapat baca....jeng jeng jeng..kepala berputar-putar memikirkan dengan positif nya..
_balik umah dengan fikiran yang penuh tanda tanya_ *salam ukhwah*

Niat Ingin Mencari Yang Lain

Aku pasrah sekiranya dia bukan memilih ku Aku terima sekiranya dia mencari pengganti bagi diri ku Sekurang-kurang nya aku tahu apa salah ku Sekurang-kurang nya aku sudah berusaha ke arah idam mu Dunia ini perlu untuk menghukum aku Mungkin kerana masa silam ku Mungkin kerana masa kini ku Mungkin sudah bosan Mungkin sudah tidak tahan melayan Aku pegang apa yang dijanji sampai mati _setiap hela akan ku sabar dengan semua itu_

Jilat jari belek Al-Quran

Image
Ramai orang dah jadi tabiat bila nak membelek Quran, dia jilat jari biar basah guna air liur, 
pastu dia belek Quran. Hukumnya HARAM mengenakan air liur pada Quran. 
Walaupun air liur tu bukan najis, tetapi ia sesuatu yang kotor, jijik. 

" Cuba jilat jari mung pastu calit kat muka orang lain. Dia marah tak? Marah lah.
 Itu tanda air liur itu kotor. Mana boleh kenakan benda yang kotor pada Quran. "

Nanti ada orang kata, "habis tu nak belek muka surat Quran licin nak buat macamana ustaz?"

Gunalah air paip! Letak dalam cawan kat sebelah mung. 
Kalau tak cukup secawan, ambil air satu baldi, apa susah!

- Ustaz Azhar Idrus -

* maka, jangan dibuat tabiat itu pada Al-Quran mahupun kat muka orang..


Kereta BMW free ???

Image
B - Bersyukur. 
Bersyukur diatas segala nikmat yang dikurniakan Allah kepada kita sehingga hari ini. Bersyukur juga diatas segala dugaan yang dikurniakan Allah kepada kita sehingga hari ini.

M - Memaafkan. 
Maafkan setiap orang disekeliling kita. Apabila kita maafkan orang lain, insya Allah kita turut dimaafkan. Insya Allah juga segala urusan dipermudahkan.

W- Wawasan. 
Tanamkan wawasan pada diri hari ini untuk memberikan yang terbaik walaupun sekadar memberi senyuman. Kerana apabila kita positif, insya Allah banyak caj positif akan hadir sendirinya.

# Ini kereta impian! :) 
ini lah kereta free yang semua orang mampu miliki...hehhe