Posts

Showing posts from 2014

PIJ'14 - KAMI BOSAN

Image
alhamdulillah....dah hampir sebulan aku dan aina berada di teluk batik.
betol kata orang tua berpesan...
 " kalau betol lah niat kamu.....maka baik lah perkara nya"
semoga dengan apa yang aku niatkan kenapa dan mengapa aku di sini....
aku harap keluarga ku dan sesiapa yang mengenaliku faham kenapa aku berada di sini.
bukan kerana KETAKSUBAN suka akan pengakap...
bukan kerana KEINGINAN berjauhan dari keluarga..
bukan kerana KEGHAIRAHAN  berdekatan dengan si dia..
cuma kerana aku ingin mengenal dan belajar banyak benda..
biarlah rahsia...

"buat perkara yang kita suka, perkara akan jadi lebih senang dan kita gembira"
"reaksi muka menggambarkan segalanya"

hence....

nad... remind yourself...
jaga diri sendiri dan rakan di mana-mana berada ingat mak ayah kat rumah yang beri sepenuh kepercayaan di kejauhan jaga maruah diri dan rakan tak kira perbuatan, percakapan mahu pun perasaan  jaga solat... sesibuk mana pon, lewat atau awal, pastikan tidak terlepas waktu nya.  banyak sebenar…

2014 as a CSI

Image
lama betol blog bersawang setahun sudah bergelar CALON SIMPANAN -- csi banyak kerja dah aku buat keje dobi keje kedai kek babysitter jual kerepek pisang ahli bina badan (sangat membina...haha) and lastly.. sekarang sebagai petugas a.k.a kerani untuk jambori perak as YOU wish semoga Allah makbulkan niat arwah
cikgu amiruddin baki bin hashim 
niat nya untuk aku membantu dan bertugas untuk P1J'14 that's why mungkin aku still lagi tidak posting -barangkali-probability-mungkin- posting bulan 7 ------TAK DAPAT posting bulan 10 ----- TAK DAPAT hence...tunggu posting bulan 1 2015 ---- INSHAALLAH DAPAT doakan aku berjaya di dunia dan di akhirat aku masih bersama KLKM UPSI dan PPM PERAK  -salam-

AKU KAN NOVELIS!

Image
Salam Petang dan berBueno semua.. saya bukan lh peminat novel. buku sejarah time belajar dulu pon xpernah aku baca sampai khatam *tapi AlQuran dah khatam taw..yang tu wajib*
sedang jiwa bersedih bergelora macam kat pantai Batu Burok time musim tengkujuh, time tu musim kejatuhan dalam bercinta lah kononnya. duk sob sob sob dalam bilik, ternampak novel AKU KAN NOVELIST kat rak buku aku dalam berpuluh2 komik yang tersusun indah itu, terselit novel ni ntah sape punyer ntah tanya adik2 ku semua kate xtaw *hahhaha..aku tahu..ni mesti abang aku punyer..tapi xnak ngaku* *aku tahu muke bengis mu tak dapat menipu hohohoho*
WATIKAH-----> DENGAN INI SAYA MENGANUGERAHKAN DIRI SENDIRI SEKALUNG PENGHARGAAN DAN WATIKAH PEMBACA NOVEL PERTAMA SEPANJANG HAYAT..TAHNIAH NADZIRAH HUMAIRA
*aku xpernah baca novel sampai habis taw..ni novel pertama aku baca even take time dalam 4 hari gitew.. kesimpulan daripada buku itu * aku happy...xdak sobsob sob sob dah * mood untuk makan dan mandi kembali * mood nak…

ISTIADAT SERAH TUGAS 2014

Image
Assalamualaikum..
Salam Pengakap
Salam BerBueno....

Kawan-kawan dan adik-adik pengakap sekalian..
Maaf lambat upload pasal istiadat serah tugas ni..
saya cuma nak confirmkan dengan jurulatih pasal istiadat yang terbaru ni..
* lebih afdhal..kang salah, saya kena marah

saya tak tahu bila istiadat serah tugas ni ditukar.
cuma jurulatih saya yang ajar, maka saya ikutkan aja..

perbezaan yang baru dengan yang lama ialah
1. hanya ketua atau wakil krew/patrol sahaja yang terlibat
* ini yang jurulatih aku ajar lah..kalau salah sila betulkan.
* kalau dulu, melibatkan pemimpin sekali. sekarang tak dah
2. pergerakan yang seiring
* maksudnya, ketua krew/patrol yang hendak serah tugas dan ketua krew/patrol yang akan terima tugas akan beri salute/hormat pengakap serentak..(tiada istilah aku hormat kau dulu,baru kau hormat aku)

Tak de banyak beza pon...
Cara serah dan terima buku rekod bertugas/bendera tetap sama dalam apa jua istiadat (terima anugerah ke,bendera ke dll).
Tangan yang memberi macam ta…

Pembelajaran Matematik

Image
Selamat malam...
Wahai mata yang susah sangat nak tidur,sengaja kan nak bagi tuan mata ni makan sambil online..
Kinder Bueno dah hbis 4 paket kot...
* jom berBueno

 macam mane lah tak gemuk dan tembam ini makan nye...
MATEMATIK!!! MATEMATIK TAMBAHAN!! kalau aku dengar je name subjek ni mesti aku ingat zaman maktab dulu (MRSM KT) cikgu math aku CIKGU ZAITON merangkap MUMMY HOMEROOM aku cikgu add math aku CIKGU YUSOF merangkap CIKGU DISIPLIN dalam hidup aku
KES 1 - time trial exam SPM..sesungguhnya aku ni bukan budak pandai ADD MATH dapat A MATH dapat B CIKGU ZAITON marah dan merajuk dengan aku... Kenape jadi begitu aku pon xtaw...
KES 2 - disebabkan aku sememangnya manusia xminat sejarah, C dan D adalah makanan aku time form4 dan form5 Maka, kena pergi BTN...kursus ape ntah Maka, kerana itu juga aku tak sempat siapkan 100 soalan ADD MATH.. Maka, kerana itu juga aku didenda KETUK KETAMPI atau orang ganu panggil NYUT TELINGE 100 KALI.... pengajaran ---> turun tangga jalan ngengkang..terb…

3 Hal Pada Diri Manusia

Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu 
2. Kata-kata 
3. Kesempatan

Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan 
2. Keangkuhan
3. Dendam ..

Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran

Ada 3 Hal yg paling berharga :
1. Kasih Sayang ..
2. Cinta
3. Kebaikan

Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
1. Kekayaan ..
2. Kejayaan
3. Mimpi

Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg :
1. Komitmen
2. Ketulusan
3. Kerja keras

Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus ..

Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki ..
2. Umur
3. Jodoh

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :
1. Tua
2. Sakit
3. Kematian. ?.

Ya اللّه , insan yg MEMBACA ini adalah insan yg soleh n solehah, kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh ., jika dia melangkah, selamatkanlah dia, permudahkan & lancarkan segala pekerjaannya.

Kuatkan diri mu Nad..sesungguhnya se…

Kuat dan Lemah

kekuatan saya pada mata.
walau dah banyak luka di hati,
air mata saya susah nak mengalir.

kelemahan saya pada hati.
sebab saya mudah memaafkan,
orang yang dah banyak lukakan hati saya.
itulah saya.
jom berbueno!!!!!

BP AWARD

salam pengakap!!!! salam anak BP!!! muke aku memg mcm kaunter pertanyaan... adik2 abg2 akak2 yg ambk kursus kokurikulum kelana siswa di upsi untk sesi terbaru 2014...MEH BACA NI!! sape yg bergelar PENGAKAP pn sila baca.
telah ku pesan time kem hari tu, sape yg xsanggup untk berkelana dlm pengakap ni,SILA DROP SUBJEK CUC2011 ni. 
sebab?? 1. byk kuar duit untk uniform dan kem.  2. hjg mggu anda trganggu. nk dating lg kn???nk blik kmpg lh..ada lthn menarilah.  3. anda makan xmcm kt rumah. makan ape yg bhan sdiakan. kalau name nye pengakap,sardin lh mknan nye.  4. kalau dh suruh ptong bluh ,wat gadjet,jgn mgeeluhhh..kate yg buat keje sia-sia..ilmu kenapa,bgaimana dan smua jenis persoalan akn tjwb bila kita melaluinya.  5. buku log - bukan untk buat saje2. bguna suatu hari nanti. buku log sbgai panduan dan bukti pgalaman kita.sy menangis kot buku log hlang. sdeh mcm ptus cnta taw! DAN LAIN2 SEBAB YANG ANDA BOLH FIKIRKAN SEBAIK MUNGKIN.  silibus terbaru bg kursus KELANASISWA di UPSI  ialah …

Pusingan 360 darjah

salam jumaat!!!! brkelana beberapa hari ke tempat orang.  bukan atas dasar ingin bercuti atau hbiskan duit. tapi menyedarkan diri yang xsedar diri lagi ni.  1. umur 24tahun tp masih tkpai2 cari kelengkapan hdup.  - hello nad!!!! hdup manusia xpernh lgkap.manusia sntiasa cari lakaran yg indah sedangkan ia tahu lakaran sentiasa bsifat OVER! terlalu indah.  2. umur 24tahun tp masih tcari2 kerja.  - nad memg kdg2 bfkir mcm guna teori otak dan cirit birit. agak xsenonoh teori ni. MACM MANA MANUSIA BOLEH ESTIMAT YG DIA AKN CIRIT BIRIT DAN AKAN MGELUARKN NAJIS BRBENTUK ITU SEDANGKAN NAJIS ITU BELUM LG TRHASIL.  - teori ni sesuai untk org mcm aku je kot. KENAPE???? aku ni tlalu mudah myangka apa yg bakal brlaku. fikir benda remeh shngga bnda yg pnting tenggelam dalm otak ni.  3. umur 24tahun tp baru sedar yg cinta ni lakaran yg tiada perancangan.  - nad oi!!!! mak kt umah dh bising. umur 24 ke hlur ke hlir dgn gaya mcm bdk skolah. camping!pengakap!!kem!!! ha aa,dpt duit memg mcm korek hidung.…

PESANAN

Image
SAMPAIKAN BIARPUN SATU AYAT
Dari Abdullah bin Amr radhiyallahu ta’ala ‘anhu, bahwa Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda, بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً “Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)

TEKAN UNTUK BACA5 JENIS SABAR MENCARI ARAH
3 HAL ~ WAHAI MANUSIA
PESAN TOK GURU
PESANAN IMAM GHAZALI
PESANAN IMAM SYAFIE
10 WASIAT HASAN AL BANNA
JANGAN MEMBALAS DENGAN KEJAHATAN
SAMPAIKAN WALAUPUN SATU AYAT
PROD DR. MUHAYA


tenkiu

NOTA MATEMATIK

Image

BUKU/NOVEL/KOMIK

Image

SCOUT FOR FIGHTING!

Image
SEKADAR PERKONGSIAN  Semoga apa yang dikongsi ini mendatangkan manfaat kepada semua..
Bukan pangkat dan darjat atau pun kurniaan pingat yang membezakan kita,
cuma ilmu yang disampaikan biarlah ikhlas supaya semua mendapat manfaat..
Ilmu yang baik adalah ilmu yang dapat disebarkan dengan ikhlas.

Aku dalam kepengakapan bukanlah lama.
Time sekolah hanya setahun, masa Form1..
Then, masuk tentera sampai Form 4..
Pastu tukar sekolah, masuk Bomba sampai habis SPM..

Kenal ilmu pengakap dan cinta akan pengakap masa tahun 2009.
Sebab ambik Kelana Siswa sebagai subjek jam kredit.
Dan mula jatuh cinta kepada pengakap.
Mungkin terlalu banyak mengajar erti hidup.

Manik Kayu Remaja 2 Bead --> 2012
Anugerah BP ---> 2012
*tapi aku bukan siapa siapa dengan anugerah itu*
*setiap hari belajar dan terus belajar*

TEKAN UNTUK BACA
LAGU PENGAKAP
IKATAN DAN SIMPULAN
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (PENGAKAP MUDA)
APA ITU KEPENGAKAPAN * from lecture note
VIDEO IKATAN
SKIM PENGAKAP MUDA
KURSUS KEPIMPINAN MANIK KAYU (…

KERJA HUJUNG MINGGU

Image
SEKARANG CARI MOOD UNTUK BALIK KAMPUNG  mata ngatuk yang amat...
 kawan mintak tolong edit gambar untuk die punyer pamplet..
 tamat pasal pamplet!

 terima kasih kepada adik-adik kelana..
 Hasif, Dina dan Nisa..
 Kepada Azrul, terima kasih untuk lagu-lagu itu..
 Sayang korang semua.
 tamat pasal adik-adik dan sang cinta!

 apa nak buat esok, lusa, dan tulat??
 aku pon tak tahu..
 biar masa yang menentukan segalanya.

 word for today...

APA YANG KITA FIKIR, TIDAK SEPERTI YANG KITA TENGOK


-------------------sayarindumakayahsaya-------------

i am a SCOUT

Image
I AM A SCOUThabis besar font guna nak bagitaw nye aku ni SCOUT scout ---> pengakap kate jurulatih aku, "kite nk sekaut" hahah
aku bangga jadi pengakap ----------------fullstopnakmention---------------
why i choose scout as my path to know myself ??

 kat upsi, kelana nak buat program semua tanggung sendiri...upsi punyer pentadbiran level DATIN MELAYU....pernah merasa kena maki, marah, tuduh..pergh!!!! bila datin dalam tapuk pentadbiran..macam2 jadi..bila piramid telah jadi terbalik, ramai orang atasan daripada kuli yang mendengar  dengan pengakap aku femes!!! bukan aku nk femes tu...tapi femes tak diminta... "nad yang mane??" "nad yang pengakap tu "
errrrr...label aku dengan itu  pon boleh!
" nad ni setiap weekend xde, ko ni kos pengakap erk " adakah sebab aku selalu pakai baju pengakap ??
" nad ni xdak assgment ke? setiap hari g pusat ko untuk pengakap ?" suke hati aku ler..bukan aku mintak duit ko pon...
----------------dan bla bla bla-----…

KISAH GADIS BAKERI - SENYUM DI BIBIR, MENANGIS DI HATI

Image
RETYPE FROM DAIRY CEBISAN KERTAS Alhamdulillah dah 3 bulan kerja kat MCB...
Sorry to say...
Dalam hati ku menangis dan kuat untuk orang lain.
Senyum di bibir, Menangis di hati 
Kenapa hati berat untuk memberitahu perkara kebenaran? Kenapa hati berat untuk menentang kesalahan ? Kenapa hati berat untuk berkata tidak atas arahan itu ? MUNGKIN Sebab aku terlalu hormat DIA Sebab aku terlalu takut DIA terasa Sebab aku terlalu pentingkan DIA daripada yang lain
Kesimpulan pengalaman bekerja di MCB  Jangan dilihat perkara di luar untuk menjangkakan perkara di dalam  Jangan terlalu menghormati orang lain sehingga diri sendiri lupa untuk hormati diri sendiri  Manis kek tidak dapat dilihat daripada luaran dan hiasan, tapi asasnya biarlah tahu apa di dalam nya  Jangan percaya pada satu ayat yang keluar daripada mulut yang tidak tahu asal usul nya
Jam6.40 masih tidak bersolat  Asar ----> INI SALAH AKU sebab terlalu nak jaga hati bos dan takut bos pikir negatif --------------------------------aku tidak p…