Posts

Showing posts from February, 2014

PESANAN

Image
SAMPAIKAN BIARPUN SATU AYAT
Dari Abdullah bin Amr radhiyallahu ta’ala ‘anhu, bahwa Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda, بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً “Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari)

TEKAN UNTUK BACA5 JENIS SABAR MENCARI ARAH
3 HAL ~ WAHAI MANUSIA
PESAN TOK GURU
PESANAN IMAM GHAZALI
PESANAN IMAM SYAFIE
10 WASIAT HASAN AL BANNA
JANGAN MEMBALAS DENGAN KEJAHATAN
SAMPAIKAN WALAUPUN SATU AYAT
PROD DR. MUHAYA


tenkiu

NOTA MATEMATIK

Image

BUKU/NOVEL/KOMIK

Image

SCOUT FOR FIGHTING!

Image
SEKADAR PERKONGSIAN  Semoga apa yang dikongsi ini mendatangkan manfaat kepada semua..
Bukan pangkat dan darjat atau pun kurniaan pingat yang membezakan kita,
cuma ilmu yang disampaikan biarlah ikhlas supaya semua mendapat manfaat..
Ilmu yang baik adalah ilmu yang dapat disebarkan dengan ikhlas.

Aku dalam kepengakapan bukanlah lama.
Time sekolah hanya setahun, masa Form1..
Then, masuk tentera sampai Form 4..
Pastu tukar sekolah, masuk Bomba sampai habis SPM..

Kenal ilmu pengakap dan cinta akan pengakap masa tahun 2009.
Sebab ambik Kelana Siswa sebagai subjek jam kredit.
Dan mula jatuh cinta kepada pengakap.
Mungkin terlalu banyak mengajar erti hidup.

Manik Kayu Remaja 2 Bead --> 2012
Anugerah BP ---> 2012
*tapi aku bukan siapa siapa dengan anugerah itu*
*setiap hari belajar dan terus belajar*

TEKAN UNTUK BACA
LAGU PENGAKAP
IKATAN DAN SIMPULAN
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (PENGAKAP MUDA)
APA ITU KEPENGAKAPAN * from lecture note
VIDEO IKATAN
SKIM PENGAKAP MUDA
KURSUS KEPIMPINAN MANIK KAYU (…

KERJA HUJUNG MINGGU

Image
SEKARANG CARI MOOD UNTUK BALIK KAMPUNG  mata ngatuk yang amat...
 kawan mintak tolong edit gambar untuk die punyer pamplet..
 tamat pasal pamplet!

 terima kasih kepada adik-adik kelana..
 Hasif, Dina dan Nisa..
 Kepada Azrul, terima kasih untuk lagu-lagu itu..
 Sayang korang semua.
 tamat pasal adik-adik dan sang cinta!

 apa nak buat esok, lusa, dan tulat??
 aku pon tak tahu..
 biar masa yang menentukan segalanya.

 word for today...

APA YANG KITA FIKIR, TIDAK SEPERTI YANG KITA TENGOK


-------------------sayarindumakayahsaya-------------

i am a SCOUT

Image
I AM A SCOUThabis besar font guna nak bagitaw nye aku ni SCOUT scout ---> pengakap kate jurulatih aku, "kite nk sekaut" hahah
aku bangga jadi pengakap ----------------fullstopnakmention---------------
why i choose scout as my path to know myself ??

 kat upsi, kelana nak buat program semua tanggung sendiri...upsi punyer pentadbiran level DATIN MELAYU....pernah merasa kena maki, marah, tuduh..pergh!!!! bila datin dalam tapuk pentadbiran..macam2 jadi..bila piramid telah jadi terbalik, ramai orang atasan daripada kuli yang mendengar  dengan pengakap aku femes!!! bukan aku nk femes tu...tapi femes tak diminta... "nad yang mane??" "nad yang pengakap tu "
errrrr...label aku dengan itu  pon boleh!
" nad ni setiap weekend xde, ko ni kos pengakap erk " adakah sebab aku selalu pakai baju pengakap ??
" nad ni xdak assgment ke? setiap hari g pusat ko untuk pengakap ?" suke hati aku ler..bukan aku mintak duit ko pon...
----------------dan bla bla bla-----…

KISAH GADIS BAKERI - SENYUM DI BIBIR, MENANGIS DI HATI

Image
RETYPE FROM DAIRY CEBISAN KERTAS Alhamdulillah dah 3 bulan kerja kat MCB...
Sorry to say...
Dalam hati ku menangis dan kuat untuk orang lain.
Senyum di bibir, Menangis di hati 
Kenapa hati berat untuk memberitahu perkara kebenaran? Kenapa hati berat untuk menentang kesalahan ? Kenapa hati berat untuk berkata tidak atas arahan itu ? MUNGKIN Sebab aku terlalu hormat DIA Sebab aku terlalu takut DIA terasa Sebab aku terlalu pentingkan DIA daripada yang lain
Kesimpulan pengalaman bekerja di MCB  Jangan dilihat perkara di luar untuk menjangkakan perkara di dalam  Jangan terlalu menghormati orang lain sehingga diri sendiri lupa untuk hormati diri sendiri  Manis kek tidak dapat dilihat daripada luaran dan hiasan, tapi asasnya biarlah tahu apa di dalam nya  Jangan percaya pada satu ayat yang keluar daripada mulut yang tidak tahu asal usul nya
Jam6.40 masih tidak bersolat  Asar ----> INI SALAH AKU sebab terlalu nak jaga hati bos dan takut bos pikir negatif --------------------------------aku tidak p…

KISAH GADIS BAKERI - DALAM HATI ADA TAMAN

Image
Bismillahirahmanirahim...
Retype ayat-ayat dalam dairi untuk diletak kat blog..sekarang baru pos
Gadis dobi berhijrah ke bisnes yang lain. Mungkin rezeki aku ada di kedai ini..MCB..
Alhamdulillah diterima kerja sebagai cashier kat kedai bakeri ni..terima kasih Mak Cik..
In Shaa Allah, aku akan bekerja dengan sebaik mungkin (cewah ayat semangat pekerja baru)
DALAM HATI ADA TAMAN 
Kenal Ifa, Edi, Abg Faizal dan Kak Ija..Alhamdulillah semua baik-baik belake..
Ifa ----> Si Decorater
Roti cantik dan sedap kelihatan nya.. mungkin ini sebab AKU dari berat 46 ------ 50kg
hihi..btw, roti nye memang sedap
Edi -----> Si Penguli Roti
Roti lembut dan rasa yang sebati....CEWAH....macam promote je..
One thing aku paling ingat pasal budak ni..
Perangai sangat sangat sangat SENONOH...(faham kan jika sebaliknya)
Please don't knock my head by using tray!!!!!!
Abg Faizal -------> Si Baker + Decorater Kek
Aku sangat sangat sangat tertarik untuk belajar buat kek
Tenkiu abg faizal sebab bagi resepi kek vanila d…